Je Magic verzameling verkopen.

In dit forum vind je artikelen die geschreven zijn door onze leden.
piAvatar gebruiker
Archmage
 
Berichten: 9145
Geregistreerd: ma apr 01, 2002 11:00 am
Woonplaats: Amsterdam

Je Magic verzameling verkopen.

Berichtdoor pi » vr sep 18, 2015 11:19 am

Welkom!

Als je op dit artikel terecht bent gekomen is de kans groot dat je mij niet kent omdat je gewoon op zoek bent naar tips voor de verkoop. Ik ben pi, speel ruim 17 jaar Magic en heb in die tijd aardig wat Magic verzamelingen overgenomen, van kleinere verzamelingen van honderd kaarten tot grote verzamelingen van honderdduizend kaarten. Naast beheerder van dit forum ben ik ook beheerder op een van de grootste internationale forums voor mensen die handelen in Magic en anderen die daarin geïnteresseerd zijn (zelf ben ik vooral een verzamelaar die zorgt goed op de hoogte te blijven van prijzen zodat de kosten van het verzamelen binnen de perken blijven).

Ik schrijf dit artikel om verkopers wat meer houvast te geven bij de verkoop. Het kan gebeuren dat je op een enorme goudmijn zit zonder het te weten, maar ook dat je deze illusie hebt zonder dat het echt zo is. Ik wil in ieder geval aanbieden om, als dit artikel niet voldoende is, de verzameling in persoon te bekijken als je hem bij mij langs brengt. Mocht je daar interesse in hebben dan ben ik bereikbaar op pi@magicforums.nl.

Er kunnen vele redenen zijn om een Magic verzameling van de hand te doen. Wat ik altijd als eerste aan zou raden om te overwegen is of er een kans is dat je in de toekomst het spel toch weer gaat willen spelen. Als dat zo is dan kan het een beter idee zijn om alleen de duurdere kaarten te verkopen want voor de goedkope ga je naar verhouding heel weinig krijgen, terwijl je als je weer zou beginnen er relatief veel voor uit moet geven om ze weer te krijgen.

Als je toch zeker weet alles van de hand te willen doen heb ik hier al eens een basisbeschrijving gemaakt van dingen om over te denken: http://www.magicforums.nl/viewtopic.php?f=1&t=4995. Dit kun je zien als de samenvatting van de dingen die ik hieronder ga bespreken voor de verkoop.

 1. Bedenk wat je graag zou willen krijgen.

  Idealiter natuurlijk heel veel, maar als je verwachting niet realistisch is dan ga je geen koper vinden en dat is alleen maar frustrerend. Je kunt ook denken aan ongeveer proberen terug te krijgen wat je ooit aan Magic uitgegeven hebt, helaas: veruit de meeste kaarten verliezen hun waarde en booster packs zijn sowieso duur in verhouding tot de waarde die je er uit kunt halen, de kans is dus groot dat je dan nog veel te hoog zit te denken.

  Het is over het algemeen goed te doen om 10 euro te krijgen per 1000 kaarten tenzij je kaarten behoorlijk beschadigd zijn of je de duurdere kaarten al eens weg hebt gedaan. Dit kun je als ondergrens nemen.

  Een bovengrens is moeilijker te geven, maar als je van vroeger nog weet welke kaarten duur/populair waren dan kun je overwegen om deze kaarten op een website op te zoeken om dit als basis te gebruiken. Bedenk wel dat je nooit in de buurt gaat komen van de prijs die een winkel er voor vraagt, de helft zal meer in de buurt zitten voor duurdere / populairdere kaarten. Als je uit gaat van 10 euro per duizend bulk kaarten en ongeveer de helft neemt van de gevonden waarde voor de dure/populaire kaarten dan heb je in de meeste gevallen een redelijke bovengrens.

  Ga vooral niet al je kaarten opzoeken, 90-95% is bulk, zal als bonus bij de verzameling gezien worden en niet echt meegeteld worden door de koper. Het is echt niet erg als hij er nog een paar leuke kaarten uit weet te halen, voor jou zou het veel tijd hebben gekost om die te vinden en tijd heeft ook waarde. Als je iemand weet die genoeg kennis heeft van waardes zou ik natuurlijk wel altijd overwegen die het door te laten kijken.

  Een algemene aanpak voor een nauwkeurigere inschatting is helaas lastig te geven. Zet gerust je vraagprijs wat aan de hoge kant, de koper gaat toch wel proberen af te dingen.

 2. Als je een potentiële koper niet kan vertellen wat in je verzameling zit dan ga je een prijs krijgen gebaseerd op wat diegene weet. Het is echt niet nodig om elke (un)common te beschrijven, sterker, doe dit vooral niet, maar, als je nog iets weet van welke kaarten toen je speelde populair waren dan zou ik deze kaarten vooral vermelden. Als je dit niet weet dan kun je hier vragen wat de belangrijkste kaarten zijn voor sets die je in je verzameling hebt. Als je geen onderzoek doet dan kan het goed zijn dat je veel te weinig ontvangt, de koper gaat je daar dankbaar voor zijn.

  Belangrijke algemene eigenschappen om naar te zoeken in je Engelstalige kaarten:

  • Kaarten zonder linksonder een jaart