Pagina 1 van 1

Kopen die Thrun! Verslag van een PTQ.

Geplaatst: ma feb 28, 2011 7:58 pm
door Dragonheart
Kopen die Thrun!
Een verslag van de Extended PTQ voor Nagoya (Japan) in Eindhoven op 27 februari 2011.

Je weet het gewoon zeker, je gaat winnen! Heb je dat ooit gehad? Nee, ik bedoel niet die game waarin jij alles hebt en je tegenstander niks. Ik bedoel de avond ervoor. Je wil gaan slapen en je weet het gewoon zeker, morgen ga je winnen! Ik ken dat gevoel.

Het is natuurlijk niet zo dat dit helemaal vanzelf is gekomen. Extended is mijn favoriete formaat en daarom speel ik het vaak. Zo zijn er gelukkig meer mensen die mijn waardering voor constructed delen. Zonder Tom, Berend, Bas, Merijn, Anniek en Robbin was ik veroordeeld geweest tot de computer. Wat een geduld moeten die mensen hebben zeg. Stel je eens voor dat je de ene na de andere pot gemept wordt door een boom. Want ja natuurlijk, hij is (nog) legaal in dit formaat:

Afbeelding

Verrast? Vast niet. En dan deze:

Afbeelding

Ik heb op diverse fora nogal bruut stelling genomen vanwege deze kaart. Om te beginnen heb ik natuurlijk veel te veel betaald voor mijn exemplaren. Indien jullie nu allemaal geloven dat het ding fantastisch is, dan worden ze misschien meer waard. Dus... Thrun is fantastisch! Echt waar! Tenslotte heb ik besloten een aantal creatures heilig te verklaren (voor de duidelijkheid: ik heb hiertoe geen enkele bevoegdheid en beweer ook niet die wel te hebben):
- Kokusho, the Evening Star
- Doran, the Siege Tower
- Thrun, the Last Troll
Don't #$!% with Kokusho!

Maar even serieus. Vijf PTQs op rij zonder top 8. Om na te gaan of het klopt dat het tijd voor succes was, heb ik net eens gekeken naar de resultaten sinds mijn eerste poging om een reis te winnen. In 38 toernooien heb ik 11 keer de top 8 gehaald. Van die 11 won ik er 6. Het was dus tijd. Het deck:

4 Misty Rainforest
4 Verdant Catacombs
4 Murmuring Bosk
4 Stirring Wildwood
3 Forest
2 Tectonic Edge
1 Twilight Mire
1 Plains
1 Swamp

4 Noble Hierarch
4 Knight of the Reliquary
4 Baneslayer Angel
3 Doran, the Siege Tower
3 Thrun, the Last Troll
2 Birds of Paradise
2 Stoneforge Mystic

2 Elspeth, Knight-Errant

4 Path to Exile
4 Maelstrom Pulse
2 Ratched Bomb
2 Sword of Feast & Famine

SB
4 Obstinate Baloth
4 Thoughtseize
3 Black Sun's Zenith
2 Go for the Throat
2 Tectonic Edge

Dit is de 26ste versie die ik gemaakt heb sinds het Extended seizoen is begonnen. Het is niet echt efficiƫnt om te blijven proberen dat ene deck te verbeteren. Maar... je leert leven met je beperkingen. Doran omdat. Thrun vanwege mijn grote mond. De manabase is geoptimaliseerd voor gebruik met de Hierarch, Knight en Angel. Gelukkig hebben we toch al wit en dus kunnen we Mystics gebruiken om equipment te vinden. Het nieuwe Sword is erg goed. Speel je meer dan 8 beesten en geen zwaarden? Dan is de kans groot dat je iets verkeerd doet. Met een goede reden om beesten te spelen in Extended is er ook een goede reden om removal te spelen. Het maximale aantal Paths en Pulses is natuurlijk niet genoeg. Gelukkig spelen we precies de juiste kleuren voor meer van dat soort grapjes. Om het geheel af te maken een eetlepeltje discard.

Wat nu volgt is een verslag van het toernooi. Mijn excuses voor het ontbreken van achternamen en dergelijke, waarschijnlijk ga ik dit later aanpassen.

Afbeelding

Ronde 1 - Roy (Jund)

Het dobbelen win ik. Ik besluit een hand te houden met dubbel Hierarch, een BoPje, een Path en het juiste land. Mijn tegenstander brandt alle 3 de manamannetjes af. Pas wanneer hij een Savage Lands speelt, besef ik dat hij Jund speelt en niet een variant van Red Deck Wins. Het hart van de kaarten laat mij in de steek en ik heb de eerste game al verloren voordat ik comfortabel zit. Nice.
Voor de tweede game voeg ik wat Baloths, Edges en GftTs toe. Natuurlijk slaag ik erin om zowel beide zwaarden als 2 exemplaren van de Stoneforge Mystic te trekken. Het valt wel te raden wat mijn tegenstander denkt wanneer ik 2x "vergeet" een equipment te zoeken. Ik speel een Thrun. Die krijgt een zwaard en wint de game.
In de derde game kan Roy in eerste instantie al mijn beesten slopen. Maar dan komt Baneslayer Angel in aktie. De derde daarvan blijkt een engel te ver.

Win 2-1
(1-0)

Afbeelding

Ronde 2 - Kim-Man (UW)

Ik verlies het dobbelen. Kim-Man neemt een mulligan. Het deck waar ik tegen speel lijkt erg op het deck "CawGo" zoals dat in Standard (T2) gespeeld wordt. Kaarten die ik onder andere gezien heb zijn:
- Gideon Jura
- Jace, the Mind Sculptor
- Elspeth, Knight-Errant
- Squadron Hawk
- Stoneforge Mystic
- Basilisk Collar
Je begrijpt het idee wel. Dat is best een aardige defensie. Ik heb er in de eerste game moeite mee om hier doorheen te komen. Er blijft een engel hangen. Meestal is dat voldoende. Nu ook.
In de tweede game krijg ik dan een mooie curve van het UW deck voor de kiezen. Mystic, Sword en ga zo maar door. Vooral de Collar blijkt een groot probleem te zijn voor een deck met lompe mannen. Mijn tegenstander is van begin tot eind in controle. Dit keer komt er geen engel om mij te redden.
We beginnen aan de derde game met nagenoeg geen tijd meer op de klok. Mijn beurt voor de mulligan. De pot komt redelijk traag op gang. Na de extra beurten leven we beide nog.

Draw 1-1-1
(1-0-1)

Afbeelding

Ronde 3 - Remco (Faeries)

Ik verlies het dobbelen. Remco begint, ik mulligan. Faeries doet wat faeries doen. Ik krijg totaal geen offensief op gang. In de verdediging duurt het meestal niet lang voordat een overmacht aan fladderende vriendjes er een einde aan maakt.
De tweede game is vreemd. Remco screwt als een... geen idee eigenlijk. Ik heb wat dikkies, hij doet niks, jadajada...
In de derde game zie ik met een Thoughtseize dat hij weer een riskante hand heeft. Hij heeft o.a. 2 Bitterblossom en alleen een Mutavault naast een Island. Toch laat ik hem er eentje discarden i.p.v. de Spellstutter Sprite. Ik denk dat dit een blunder was. Vooral omdat dat stomme kleine vliegebeest me nog bijna goed te grazen had genomen met een Sword of Feast and Famine. Ik zeg bijna omdat Remco natuurlijk weer eens last had van een screw. Bovendien pakte hij geen Cryptic Command in die 2 beurten dat hij daarmee alsnog had kunnen winnen.

Win 2-1
(2-0-1)

Afbeelding

Ronde 4 - Niels (CawVenge)

Vreemd. Normaalgesproken kom je op een betere tafel terecht wanneer je wint. Volgens het papiertje aan de muur moet ik nu naar tafel 19 terwijl ik net op 11 zat. Ik heb ook nog eens 3 punten minder dan ik hoor te hebben. Toch maar even met een judge overleggen. Gelukkig blijkt dat we de resultaten goed ingevuld hebben en ik mag naar tafel 5 met het juiste aantal punten. De judge verzekert mij ervan dat het compliment is om Remco Gerards te zijn. Ik ben me er niet helemaal zeker van hoe ik dit moet opvatten.
Ik verlies het dobbelen. Zoals het hoort, komt alles precies op het juiste moment. Ik heb de 3de Path to Exile wanneer Niels aanvalt met een Mirran Crusader die 24 damage gaat doen dankzij Bonehoard, Sword of Feast and Famine en Elspeth, Knight-Errant. Baneslayer Angel ruimt op.
In de tweede game staat Black Sun's Zenith tot mijn beschikking. Combineer dit met dikke beesten. Dat plan werkt.

Win 2-0
(3-0-1)

Afbeelding

Ronde 5 - Jasper (UW)

Zoals het hoort verlies ik het dobbelen. Al vroeg in de pot heb ik beschikking over een Doran. Dan speelt Jasper een Runed Halo. Bleh. Dus speel ik maar een Thrun. Speelt Jasper toch gewoon nog een Halo. Bleh. Gelukkig slaag ik er dan wel weer in om met een zwaard door te komen omdat mijn tegenstander vergeet dat Kitchen Finks niet kan blocken. Sun Titan en Tectonic Edge spelen akelige spelletjes met mijn manabase. Voor een beurt of 6 doen we weinig anders dan elkaar aanstaren. Intens moment. Gedurende deze beurten is een Cryptic Command voldoende. Gelukkig spelen die verstoppertje in het onderste deel van de library.
Naast die prachtige pot van ongeveer 30 minuten is de tweede een anticlimax. Ik heb wat dikke beesten. Die blijven liggen en krijgen weinig weerstand. Jasper trekt teveel land.

Win 2-0
(4-0-1)

Afbeelding

Ronde 6 - Danny (Conscription)

Ik win het dobbelen. Mijn start is relatief snel dankzij wat manamannetjes. Die krijgen een zwaard. De removal zorgt ervoor dat er geen enge dingen aan de overzijde liggen.
In de tweede game gaat het dan goed mis. Om te beginnen laat ik het na om de Zenith in te brengen terwijl ik weet dat hij Sower of Temptation speelt. Bovendien is dit Conscription. Eigenlijk had ik tevoren bedacht hoe ik daar tegen wilde siden. Ik deed het niet zo. Daar gaat de engel. Oops. Laat maar dan...
Toch maar even dat foutje hersteld. Deze game gaat het beter. Ik heb wel druk en wel de juiste removal. Mijn beesten blijven bij mij.

Win 2-1
(5-0-1)

Afbeelding

Ronde 7 - Chen Win (Ascension)

ID
(5-0-2)

Na de swiss 2de. Niet slecht. De top 8:
Koen Valkeneers (Faeries)
Chen Win Wong (Ascension)
Frank Roelofs (Faeries)
Job Meertens (CawVenge)
Bas Melis (UW)
Danny de Rooij (Conscription)
Wilko Kluytman (Naya)
Paul Heynen (Doran)

Afbeelding

Kwartfinale - Wilco (Naya)

Nee maar, ik win het dobbelen! In de eerste pot pak ik 3 Baneslayers. Wilco weet de eerste 2 te exilen, maar de derde doet hem de das om.
In het tweede deel overleven alleen mijn mannen de zwarte Zenith.
Na deze slachting vertelt Wilco mij dat dit zijn eerste top 8 is. Die had hij graag willen winnen. Dat kan ik maar al te goed begrijpen. Mijn eerste top 8 was tijdens mijn 6de PTQ. Ik werd 4de. Maar Wilco, maak je geen zorgen, ik won de PTQ daarna.

Win 2-0
(6-0-2)

Afbeelding

Halve finale - Bas (UW)

Niet te geloven, ik win weer het dobbelen! Ik zet snel druk in de eerste pot. Helaas weet Bas op 1 te stabiliseren. Dankzij een Sword of F&F, Squadron Hawk en een Jace v2.0 komt hij alsnog van 2 engelen af. Het ziet er slecht uit. Bas valt weer aan met alle vliegende dieren. Een Knight verdwijnt vanaf het speelveld via mijn hand in de grafbak. Ik ga naar 8 terwijl hij naar 3 gaat dankzij een Kitchen Finks. Een duo Edges gaat los op mijn mooie Bosks. Mijn beurt. Say what? Ik heb verder niet heel relevante landen, een BoP, een Hierarch en een zwaard. Die laatste leg ik op de vogel. Exalted erbij, precies 3. Dit is niet de eerste keer dat ik tegen Bas speel en zoiets heb ik hem nog nooit zien doen. Je zou haast zeggen dat hij wil dat ik naar Japan ga.
In de tweede game is het dan mijn beurt...om...lekker te blunderen. Hij gaat een zwaard op zijn Hawk leggen. Hiervoor heb ik mana opengehouden. Ik kan de Go for the Throat spelen in response. Maar ik zeg liever dat het mag. Ik houd wel van een uitdaging. Kansloos ga ik tenonder.
In de derde game kan ik de zwarte Zenith in mijn voordeel gebruiken. Kleine slayer is ook een slayer.

Win 2-1
(7-0-2)

Afbeelding

Finale - Job (CawVenge)

Ok ok ok, ik verlies het dobbelen. Cut met links. Mulligan voor Job. Bouw wat dikke beesten. Job weet het nog aardig lang uit te houden, maar uiteindelijk is er dan toch weer een succesje voor het tap dikkies plan. Twee vogeltjes mogen plaats nemen op de bank samen met 3 trollen en 2 bommen. Hiervoor krijg ik 3 Zenith, 2 GtsT en 2 Edge. Er is maar 1 kaart waar ik me echt zorgen om maak en dat is Elspeth.
In de tweede pot begin ik maar met een dubbele mulligan. Zijn Elspeth gaat ultimate. Het ziet er slecht uit. Natuurlijk slaag ik er in om te vergeten dat al zijn beesten indestructable zijn. Ik verlies een engel. Er komt geen Zenith van de top. Helaas.
De derde pot begint met volle handen. Weer ontstaat een situatie waarin aanvallen voor beide partijen gevaarlijk is. Een tegenaanval is in alle gevallen dodelijk. Ik vermoed een Cloudthresher. Deze komt en zorgt er door het mollen van een BoP voor dat ik geen levens krijg uit de aanval met een engel. Elspeth blijft een enge gedachte. Gelukkig trek ik removal wanneer ik het nodig heb. Zo lekker!

Win 2-1
(8-0-2)

Tot slot wil ik bedanken voor de aandacht. Ik kan maar 1 ding zeggen: kopen die Thrun, het zou zomaar eens de laatste kunnen zijn!

Afbeelding

Re: Kopen die Thrun! Verslag van een PTQ.

Geplaatst: ma feb 28, 2011 8:30 pm
door pi
Netjes, gefeliciteerd! Wanneer ga je op reis?

Re: Kopen die Thrun! Verslag van een PTQ.

Geplaatst: ma feb 28, 2011 8:41 pm
door Dragonheart
Het toernooi is van 10 tot en met 12 juni. Ik weet nog niet precies wanneer ik ga.